Vi er så heldige at bo i et land med SU, der holder hånden under langt de fleste studenterøkonomier. Men vi lever også i et land med høje leveomkostninger, så selv med SU og måske et supplerende studiejob, kan det være svært at få pengene til at strække.

Med løbende udgifter til studiebøger, husleje, varme, el, mad, tøj, forsikringer etc. har du måske mistet overblikket over, hvor mange penge du kan bruge på fornøjelser. Nogle måneder har du sikkert god luft i økonomien, hvorimod kontoen i andre måneder tømmes hurtigt.

I så fald har du brug for at planlægge din økonomi og spare op til de store udgifter, så de ikke kommer bag på dig. Og heldigvis er der nogle enkle men effektive værktøjer til at skabe det overblik.

Læg et budget

En hurtig måde at få overblik er ved at lægge et budget. Lav fx et Excel-ark med udgiftsposter for hver måned hele året, så du ved, hvor meget du skal sætte af til faste udgifter. Så undgår du koldsved, når den årlige forsikringsopkrævning dukker op, eller når tandlægen skal have sine penge - sidstnævnte kan dog måske fremkalde koldsved af andre grunde.

Hvis du har et realistisk budget, der indeholder alle dine udgifter, kan du sove trygt om natten. Husk at notere alle udgifter på budgetarket. Det gælder også penge til gaver, ferier, tandlæge, opsparing osv. Jo mere nøjagtigt du laver dit budget, jo lettere er det for dig at overholde.

Ikke alle måneder har lige mange udgifter; mange forsikringer betales fx én gang om året. Det løser du ved at dele årets samlede udgiftsbeløb med 12. Og det beløb afsætter du så hver måned - også selv om du i nogle måneder så vil opleve at afsætte flere penge, end der bliver hævet på kontoen. Derved sparer du op til de store udgifter, som kommer i de næste måneder; fx forsikringen.

Det er desuden en god idé, at du gennemgår budgettet 2-3 gange om året i tilfælde af prisstigninger og andre nødvendige justeringer som fx en udgiftspost ekstra.

Men et budget nytter ikke ret meget, hvis du ikke overholder det. Så det er naturligvis vigtigt, at du holder skarpt øje med dit forbrug, så du har styr på samtlige hævninger.

Det er en skrøne, at man kun har råd til pasta og ketchup, når man er studerende.

Overvåg dit forbrug – fx på mobilen

Det er i det hele taget sund fornuft, at du holder øje med dit forbrug, så diverse-posten ikke løber løbsk, og eneste udvej er et opkald til Luksusfælden. I dag, hvor de fleste benytter sig af kortbetaling og mobilbetaling, kan man nemt miste overblikket, hvilket kan føre til overtræk og andre økonomiske udfordringer. Det slipper du for, hvis du holder grundigt øje.

Heldigvis findes der nogle smarte apps, der kan hjælpe dig med at styre økonomien fra mobilen. Fx Lunar-appen, der er designet til at give dig økonomisk zen.

Du kan angive dit budget i appen og få en notifikation, hvis du nærmer dig dit maxbeløb, eller når du bruger dit kort. Du kan også oprette en opsparing, og appen kan hjælpe dig med at spare op – fx ved at runde beløbet op, når du bruger dit kort, så du hele tiden sparer op, men uden at mærke det.

Nå ja, og så formidler Lunar også en del rabatter på fx lydbøger/e-bøger samt streaming af musik og tv. Og du får et gratis Visa-kort. Så der er mange lækre fordele at hente med denne app – læs mere på Lunars hjemmeside.

Sparetips til studerende

Når først du begynder at holde øje med økonomien, går der helt sport i at spare på budgettet. Der er et hav af måder at spare penge på, også uden at det går ud over de sjove ting!

Det er fx en skrøne, at man kun har råd til pasta og ketchup, når man er studerende. Det er muligvis en meget billig ret, men man kan sagtens få råd til mere spændende mad på et studiebudget. Og mange forretninger tilbyder attraktive studierabatter – det gælder alt fra restauranter og tøjbutikker til frisører og biografer.

Det kan du læse meget mere om i denne artikel, hvor vi gennemgår 8 gode råd til at klare studietiden uden studiegæld.

 


Dette indlæg er bragt til dig i samarbejde med Lunar. Lunar er en 100% digital bank, der gør det nemt for dig at styre din økonomi og få mest muligt ud af pengene. Du behøver ikke engang at skifte bank, men kan få glæde af alle Lunars fordele via den gratis Lunar-app. Download appen nu.